Properes activitats

Presentació del programa Arquitectura-Paisatge-Art, inauguració de la barraca de vinya del Meliton i de l'estructura Tabacu-Jazz, erigida com homenatge a les barraques de vinya. Dijous, 4 d'agost de 5 de la tarda a 10 de la nit. Lloc: Begues, masia de Can Rigol. Veure cartell.


Activitats en execució i preparació

En execució

Catalogació i senyalització de barraques, període maig-juliol 2011, mitjançant col·laboració de l'Ajuntament de Begues.


Geografia de Begues

El poble de Begues es troba situat dins del massís de Garraf, conjunt muntanyós que pertany a la serralada litoral i que està clarament delimitat per la vall del riu Llobregat, la depressió del Penedès i el mar Mediterrani.

Dins d’aquest massís, el nucli urbà de Begues s’ubica en un altiplà que separa el massís de Garraf pròpiament dit de la serra de l’Ordal. L’altiplà bascula suaument cap a ponent, des dels 400 metres d’altitud de la Collada fins als 350 metres del Pou del Glaç. Els cims més elevats del terme són el Muntau (658 m), el Sotarro (563 m) i la Morella (535 m). Els punts més baixos estan localitzats a la riera de Salom (180 m) i a la riera de Carxol (220 m). Els municipis amb els que limita són: al nord, Vallirana; a l’oest, Olesa de Bonesvalls i Olivella; al sud, Sitges, i a l’est, Gavà, Sant Climent i Torrelles de Llobregat. Tot i que geogràficament Begues pertany al Garraf i vinícolament pertany al Penedès, administrativament es troba dins la comarca del Baix Llobregat, fet que és degut a raons històriques lligades a la pertinença de Begues a la Baronia d’Eramprunyà.

Avui, Begues és un municipi de més de 6.000 habitants amb un fort creixement demogràfic (en cinc anys ha doblat la població). S’estan urbanitzant grans extensions de terreny i en un futur pròxim, segons el que marca el Pla General Urbanístic, es preveu la destrucció d’altres espais naturals. Aquest fet significarà l’enrunament de diverses CPS: barraques de vinya, marges, cisternes, pous, etc.

Begues ocupa un territori estratègic al sud de la ciutat de Barcelona, factor indispensable per entendre les relacions d’aquesta ciutat amb el seu entorn proper i llunyà. En aquest sentit, el terme municipal de Begues forma part de l’entorn geogràfic de l’àrea metropolitana de Barcelona i representa el contacte més proper d’aquesta ciutat amb el món de la pedra seca tan característic dels territoris de secà

google maps
Fundació Territori i Paisatge